Okrasa łamie przepisy

Karol Okrasa odwiedza Krasnystaw. W miejscowym Muzeum Regionalnym odtworzono dawną kuchnię dworską, gdzie można zobaczyć jak wyglądało gotowanie w przeszłości. Pod dużym okapem rozpalono tyle palenisk ile garnków czy patelni i przyrządzano potrawy wprost na żywym ogniu. W XIX wieku wprowadzono na ziemie polskie kuchnie angielskie z fajerkami. Oba sposoby gotowania zademonstrujemy w programie. A gotowanie odbędzie się w ruinach zamku w Krupem, którego nazwa pochodzi od staropolskiego słowa krupy czyli kasze, tak więc kasz nie zabraknie w proponowanych potrawach.
W menu programu duszone w kotle na ogniu gicze jagnięce, podane z aromatyzowaną korzeniami kaszą pęczak. Kolejne danie to przygotowane przez miejscowe koło gospodyń wiejskich placki fajerczaki, przygotowywane wprost na fajerkach pieca. A trzecia propozycja to placki z kaszy gryczanej i cukinii, smażone z medalionami z wołowiny upieczone na blasze.