Okrasa łamie przepisy
Karol Okrasa zaprasza widzów na kulinarną opowieść o zapomnianym pasternaku. Prawie każdemu znana jest rymowanka Figa z makiem, z pasternakiem. Używa się go, żeby dać komuś do zrozumienia, że czegoś się nie da zrobić lub że czegoś się za żadne skarby świata nie zrobi. I choć wiele osób wie, co to jest figa, to niewielu wie, że pasternak to warzywo. Pasternak to krewny selera, choć z wyglądu przypomina korzeń pietruszki. Jest smaczny, aromatyczny i słodki, przy tym zdrowy, bo bogaty w potas i fosfor. Niestety dziś rzadko spotykany jest w sprzedaży. Był jadany w Polsce od dawien dawna, bo rósł dziko, był pospolitą, a przy tym pożywną rośliną. Znany był już starożytnym Rzymianom, a od XVI wieku znajdziemy w krajowych źródłach liczne receptury z użyciem pasternaku. W krajach anglosaskich, w Niemczech i Francji ciągle jest jadany, może więc powróci na polskie stoły. Dlatego też nasz kucharz zaprezentuje widzom ciekawe potrawy z użyciem tego warzywa. Pierwszą propozycją będą placki z pasternaku z wędzonym węgorzem. Drugą będzie wołowy gulasz z kapustą kiszoną i pasternakiem. A trzecią będzie pieczony pasternak z sosem z fig i maku.