Okrasa łamie przepisy
W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zajmie jednym z najstarszych i najważniejszych wynalazków kulinarnych ludzkości, czyli mąką. Kto pierwszy roztarł na pył ziarna zboża, a potem upiekł pierwsze placki, tego nigdy się nie dowiemy. Znaleziska archeologiczne wskazują, że nasi prehistoryczni przodkowie znali mąkę już prawie 30 tysięcy lat temu. Na pewno znali ją starożytni. Grecy używali do jej produkcji młynów wodnych, Rzymianie młynów stożkowych napędzanych siłą zwierząt. W dawnej Polsce stałym elementem krajobrazu były wiatraki, czyli młyny napędzane siłą wiatru. W wiatrakach wiatr, a w młynach wodnych woda poruszały kamienne ziarna mielące na pył ziarna zbóż. Dziś czynią to nowoczesne młyny. A ten prehistoryczny wynalazek towarzyszy człowiekowi do dziś. Każdy z nas codziennie sięga po produkt stworzony z użyciem mąki. Czy będzie to pieczywo, czy chrupiące rogaliki do porannej kawy, czy toasty na drugie śniadanie, makarony czy kluski na obiad, kanapki do kolacji, ciasta na deser wszędzie tam pojawia się mąka. I temu fundamentalnemu wynalazkowi ludzkości Karol poświęci swoją opowieść. Jakie dania z udziałem mąki zobaczymy w tym odcinku? Nasz kucharz przygotuje pikantny drożdżowy placek z kapustą i grzybami, będą też słodkie lane placki z owocami. Trzecią propozycją będą kluski prażuchy z mąki typu graham podane z prażonym na patelni łososiem. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.