Okrasa łamie przepisy

Tym razem Karol Okrasa zaprasza na jesienne gotowanie. Jednym z typowo jesiennych produktów jest gęsina, na Pomorzu i w Wielkopolsce tradycyjnie jedzona z okazji dnia Św. Marcina. Mięso gęsi było wysoko cenione w dawnej Polsce, niestety po II wojnie światowej Polacy prawie przestali jeść to pyszne i aromatyczne mięso. Cała produkcja polskiej gęsiny trafiała na eksport, głównie do Niemiec, gdzie polska gęś cieszy się do dziś zasłużoną renomą. Zazwyczaj serwuje się ją z jabłkami, kaszą lub modrą kapustą. Ale tym razem Karol sięgnie po późnojesienne grzyby gąski zielone. Te nieduże żółto zielone grzybki mają w naszym kraju wielu zagorzałych amatorów. W wielu kuchniach regionalnych przysmakiem są pierogi z gąskami czy zupa na gąskach. A jakie potrawy przygotuje Karol z gęsiny i gąsek? Zobaczymy zapiekankę z gęsiny, gąsek cebuli oraz ziemniaków, suto okraszonych śmietaną i serem. Będzie też szybka zupa z gąsek i dyni wzbogacona zakwasem z mąki pszennej. Trzecią propozycją będą kminkowe kluseczki z mąki pszennej z pieczonymi gąskami.