Okrasa łamie przepisy

Karol Okrasa opowie widzom o staropolskiej tradycji dodawania owoców nie tylko do deserów, lecz także do wielu potraw mięsnych i rybnych. Ślady tej tradycji dotrwały do naszych czasów w postaci kaczki z jabłkami czy karpia z rodzynkami na wigilię. Ale jeśli tylko zajrzymy do zachowanych, XVII-wiecznych polskich przepisów to zobaczymy jak wiele staropolskich dań zawierało w sobie najróżniejsze owoce. W programie podróże w czasie są możliwe, zatem Karol przeniesie się do czereśniowego sadu, pełnego soczystych, czerwonych owoców. Mając takie skarby dosłownie w zasięgu ręki i noża, pokaże, jak przygotować niezwykłe potrawy. Pierwszą będzie drożdżowy placek z czereśniami, serem, kindziukiem i cebulą, podobny do włoskiej pizzy, ale i polskiego cebularza. Drugą potrawą jaką zobaczymy będą gęsie wątróbki duszone z cebulą, miodem pitnym i czereśniami. A trzecią będzie ciepła sałatką z mięsa z udek gęsich i czereśni, podana pod sosem zabajone.