Okrasa łamie przepisy

Wielokrotnie w swoich poprzednich wyprawach kulinarnych Karol Okrasa używał własnoręcznie przygotowywanych kolorowych oliw smakowych do przyprawiania potraw. I nie jest tu pomyłką słowo „przyprawianie”, bowiem Karol traktuje tłuszcze właśnie jako przyprawę. Inaczej bowiem smakuje to samo mięso przypieczone na smalcu, inaczej na oleju. Ponadto oleje i oliwy może wzbogacać poprzez dodatek ziół, przypraw korzeniowych, a nawet grzybów. Ale co zrobić by na przykład oliwa pachnąca pietruszką, szczypiorkiem czy lubczykiem miała również piękny zielony kolor? Wymaga to kilku prostych zabiegów, a efekt jest niezwykły. Na początek Karol pokaże, jak przygotować kolorowe oliwy szczypiorkowe i lubczykowe, a nawet jak zrobić olej pachnący wędzeniem. Następnie przygotuje z udziałem tych kolorowych oliw smakowych ciekawe dania. Pierwszą propozycją będzie befsztyk tatarski doprawiony oliwą lubczykową z dodatkami. Drugą smażony na złoto filet z amura z sałatką doprawioną oliwą szczypiorkową. A trzecią frytki gryczane z majonezem zrobionym na bazie wędzonego oleju.