Okrasa łamie przepisy
Tym razem nasz kucharz wyruszy na Pomorze i zajmie się mięsem jagnięcym. Choć baranina czy jagnięcina kojarzy się przeciętnemu Polakowi raczej z kuchnią Podhala, to na Pomorzu również hodowano owce. Specjalnie wyhodowana rasa owcy pomorskiej była przeznaczona głównie na pozyskanie wełny, ale oczywiście dawni mieszkańcy tej krainy nie gardzili także jej mięsem. A jakie potrawy z pomorskiej jagnięciny przygotuje Karol? Zobaczymy potrawę z mielonej pomorskiej jagnięciny, inspirowaną z jednej strony arabskim daniem śniadaniowym szakszuką, a z drugiej strony włoskim sosem do makaronu po bolońsku, podawanym na obiad. Będzie też zupa wedle danego przepisu, doprawiona pszenicznym piwem i octem piwnym oraz pieczone combry jagnięce w boczku z marynowanymi ogórkami gruntowymi. Jak będą wyglądać takie potrawy?