Okrasa łamie przepisy
Karol Okrasa wytłumaczy, jak przygotować różne ciasta na żywym ogniu. Dziś, kiedy do dyspozycji kucharzy, nawet amatorów, jest olbrzymi wybór wszelakich kuchenek, od gazowych, elektrycznych, indukcyjnych, parowych po mikrofalowe, to trudno sobie wyobrazić czasy, gdy przodkowie dzisiejszych mistrzów kuchni wszelkie potrawy, w tym wymyślne ciasta przyrządzali na ognisku. I to niezależnie czy było to ognisko na świeżym powietrzu czy w kuchennym palenisku. Relikty takiego wypiekania na żywym ogniu odnajdziemy w polskiej kuchni po dziś dzień. Najsłynniejszym jest podlaski sękacz, którego pierwowzór odnajdziemy w XVI - wiecznym, polskim, przepisie na kołacz przyrządzany na kiju nad ogniem. Dlaczego warto wracać do tak archaicznych sposobów wypieku? Oczywiście chodzi głównie o smak takiego ciasta, czyli rzecz dla Karola najważniejszą. Jakie ciasta pieczone na żywym ogniu przygotuje nasz kucharz? Choć nie będzie tradycyjnego sękacza, to zobaczymy drożdżowe ciasto z jabłkami, będą też pieczone babeczki z burakami i czekoladą oraz placek z pieczonym indykiem.