Okrasa łamie przepisy
Opowieść o niezwykle eleganckiej kuchni na polskim transatlantyku Batorym. Od lat trzydziestych XX wieku, kiedy wysiłkiem całego narodu Polska otworzyła sobie okno na świat poprzez budowę portu w Gdyni, na atlantyckie szlaki ruszyły polskie statki, w tym wspomniany Batory. Podróżowali emigranci, ludzie odwiedzający rodziny, turyści czy biznesmeni. A główną atrakcją podczas trwającej kilkanaście dni podróży była oczywiście kuchnia. Wystarczy sięgnąć po archiwalne karty menu, by przekonać się, że oferta kulinarna była nadzwyczaj wykwintna. Pełno było francusko brzmiących nazw, choć oczywiście zadaniem kucharzy była to godna prezentacja polskiej kultury kulinarnej. Karol Okrasa przygotuje trzy potrawy inspirowane nazwami z zachowanych kart menu ze statku. Zobaczymy halibuta po indyjsku z ciepłą sałatką z bakłażana, biszkoptowy omlet kapitański oraz ligawę wołową w sosie la Financiere ze stekiem z kalafiora. Jak będą wyglądać takie potrawy?