Okrasa łamie przepisy
W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa opowie o kiszonkach, a także o pomysłach, jak je wykorzystać do tworzenia ciekawych i smacznych potraw. Oczywiście w Polsce od wieków kiszenie było jednym ze sposobów konserwacji żywności, co było w dawnych czasach podstawowym problemem. Smak kiszonej kapusty, ogórków, buraków na barszcz czy mąki na żurek towarzyszy nam od pokoleń. Dziś dodatkowo wiemy, że sfermentowana, czyli ukiszona żywność jest bogata w żywe kultury bakterii i korzystnie wpływa na zdrowie dzięki zawartości probiotyków, mających dobroczynne działanie na naszą florę jelitową. A przy tym kiszonki są smaczne. Warto więc po nie sięgać, zwłaszcza w sezonie jesienno - zimowym, kiedy to ilość świeżych warzyw i owoców jest ograniczona. Jakie potrawy z udziałem kiszonek przygotuje nasz kucharz? Będą to: tatar z wołowiny z dodatkiem kiszonej rzodkiewki i czosnku, zupa z kiszonych pomidorów na perliczce oraz dla wegetarian placki z soczewicy i szpinaku z salsą z kiszonych buraków.