Okrasa łamie przepisy

Karol Okrasa wyrusza na jeżyny. Te rosnące najczęściej dziko kolczaste krzewy, wczesną jesienią obsypują się czarnymi jagodami. Dlaczego warto jeść jeżyny jak najczęściej? Bo są bardzo zdrowe. Z leczniczych właściwości jeżyn korzystali już w starożytni Grecy i Rzymianie. A nasi przodkowie, choć nie znali pojęcia witaminy, minerałów czy antyoksydantów, to doskonale wiedzieli, że syropy, konfitury czy soki z jeżyn doskonale pomagają w leczeniu różnych schorzeń. Dziś jeżyny trafiają przede wszystkim do soków, konfitur czy deserów. A przecież słodko kwaśny smak tych owoców doskonale może pasować do wielu innych potraw. I to właśnie chce pokazać widzom nasz kucharz w tym odcinku. Karol przygotuje trzy potrawy, z jeżynami w roli głównej. Będzie polędwica wołowa z aksamitnym sosem jeżynowym, będą marynowane piersi gęsie podane pod jeżynową glazurą, będą buraki czerwone w orientalnym sosie z jeżynami.