Okrasa łamie przepisy

Gotowanie w przedszkolu


Goście: Nina Szuniewicz, Grażyna Kubiak oraz dzieci z przedszkola w Roszkach



Potrawa 1


Sznycel z indyka w płatkach kukurydzianych z sosem z suszonych pomidorów


Składniki:

• 6 plastrów z piersi indyka

• 2 jaja

• 1 szklanka mąki pszennej

• 1 szklanka płatków kukurydzianych

• 1 pęczek świeżej bazylii

• 200 ml jogurtu naturalnego 
• 100 g suszonych pomidorów

• 100 g żółtego sera

• sól, pieprz, olej rzepakowy

Sposób przygotowania:


1. Plastry piersi indyka zawijamy obustronnie w folię spożywczą i rozklepujemy tłuczkiem na desce na cienkie płaty. Zdejmujemy folię.
2. Posiekane listki świeżej bazylii mieszamy z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.

3. Plastry mięsa panierujemy a mące, strzepując jej nadmiar, w rozmąconych jajach i płatkach kukurydzianych z bazylią. Tak przygotowane sznycle smażymy na oleju, na średnio nagrzanej patelni, na złoty kolor z obu stron.

4. Sos z suszonych pomidorów: do naczynia przekładamy jogurt naturalny, pokrojone w drobne paski suszone pomidory, listki świeżej bazylii i starty żółty ser. Wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę.

5. Usmażone sznycle kroimy w grube paski i podajemy z sosem.


Dobra rada: jeśli przyrządzamy sznycel dla dorosłych, możemy je doprawić solą i pieprzem do smaku przed panierowaniem w mące.