Okrasa łamie przepisy
Gotowanie w przedszkolu
Goście: Nina Szuniewicz, Grażyna Kubiak oraz dzieci z przedszkola w Roszkach
Potrawa 1
Sznycel z indyka w płatkach kukurydzianych z sosem z suszonych pomidorów
Składniki:
• 6 plastrów z piersi indyka
• 2 jaja
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 szklanka płatków kukurydzianych
• 1 pęczek świeżej bazylii
• 200 ml jogurtu naturalnego
• 100 g suszonych pomidorów
• 100 g żółtego sera
• sól, pieprz, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1. Plastry piersi indyka zawijamy obustronnie w folię spożywczą i rozklepujemy tłuczkiem na desce na cienkie płaty. Zdejmujemy folię.
2. Posiekane listki świeżej bazylii mieszamy z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
3. Plastry mięsa panierujemy a mące, strzepując jej nadmiar, w rozmąconych jajach i płatkach kukurydzianych z bazylią. Tak przygotowane sznycle smażymy na oleju, na średnio nagrzanej patelni, na złoty kolor z obu stron.
4. Sos z suszonych pomidorów: do naczynia przekładamy jogurt naturalny, pokrojone w drobne paski suszone pomidory, listki świeżej bazylii i starty żółty ser. Wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę.
5. Usmażone sznycle kroimy w grube paski i podajemy z sosem.
Dobra rada: jeśli przyrządzamy sznycel dla dorosłych, możemy je doprawić solą i pieprzem do smaku przed panierowaniem w mące.