Okrasa łamie przepisy
W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprosi widzów na opowieść o pyzach czy też kluskach drożdżowych gotowanych na parze. W wielkopolskiej kuchni regionalnej takie bułeczki są bardzo popularne, mają też ciekawą nazwę regionalną kluchy na łachu. Bierze się to ze sposobu ich przyrządzania porcje drożdżowego ciasta układano na lnianej ścierce, czyli łachu nad garnkiem z parującą wodą. Jedno z najsłynniejszych dań Wielkopolski to właśnie kluchy na łachu z kaczką i modrą kapustą. Tak wyglądał elegancki poznański obiad. Na Śląsku pyzy na parze zwane są buchtami, a w Lubelskiem parowańcami. Tym właśnie zajmie się nasz kucharz w tym programie. Zobaczymy faszerowane kluski na parze z farszem rybnym i sosem majonezowym oraz wielkopolski obiad, czyli kluski na parze z kaczką i modrą kapustą w wersji Karola Okrasy. Jak będą wyglądać takie potrawy?