Okrasa łamie przepisy
Karol Okrasa wyrusza na Mazury i zaprasza widzów na mielone. Ale nie będą to wieprzowe kotlety mielone z ziemniaczkami, jakie wielu Polaków pamięta z kuchni babci czy mamy. Nie będą to też wołowe hamburgery, które podbiły serca polskich smakoszy. Tym razem nasz kucharz przygotuje swoje dania z mielonego mięsa... świeżych ryb słodkowodnych! A wiadomo, że Mazury, kraina lasów i jezior, jest miejscem, gdzie świeżą rybę, przynajmniej teoretycznie, łatwiej można dostać. Można też skorzystać z doświadczeń lokalnych szefów kuchni, którzy z mazurskimi rybami obcują na co dzień. Zobaczymy trzy potrawy, w których Karol wykorzysta mięso mielone ze świeżych ryb. Będzie młoda kapusta faszerowana mięsem z trzech gatunków ryb podana z sosem serowym, będą klopsy rybne marynowane w słoiku i będzie hamburger rybny z buraczkami.