Okrasa łamie przepisy
Biesiada u Bractwa Kurkowego
Goście: Karol Piotrowski, Maciej Błażejewski, Bożena Dobras – Kurkowe Bractwo Strzeleckie w Krotoszynie
Potrawa 1
Wędzone polędwiczki wieprzowe z sosem pomidorowo orzechowym
Składniki:
• 5 polędwiczek wieprzowych
• 5 młodych gałązek daglezji
• 2 łyżki miodu
• 3 ząbki czosnku
• 1 ostra papryczka
• 6 suszonych pomidorów z zalewy
• 150 g orzeszków ziemnych
• 1 pęczek świeżego estragonu
• 300 ml naturalnego jogurtu
• 1 limonka
• 70 g sera dojrzałego
• 200 g czerwonej fasoli z puszki
• 3 łyżki oliwy
• sól, pieprz, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy marynatę do polędwiczek: do moździerza wrzucamy młode igły daglezji, kilka ziaren pieprzu, łyżkę miodu, rozgniecione dwa ząbki czosnku. Wszystko rozcieramy na jednolitą masę, dolewając olej rzepakowy.
2. Na desce siekamy ostrą papryczkę z nasionami i obtaczamy w papryczce polędwiczki. Polewamy je miodem i marynatą z daglezji. Tak zamarynowane polędwiczki układamy na ruszcie grilla, do którego wcześniej na żar wrzuciliśmy namoczone drewienka drzewa liściastego. Tak, by uzyskać większą ilość dymu, a mniejszą ciepła.
3. Polędwiczki wędzimy w dymie przez 20 minut, potem kilka minut dopiekamy nad żarem, obracając, aby dopiekły się i złapały kolor z każdej strony. Po zdjęciu z rusztu odkładamy na kilka minut, aby polędwiczki odpoczęły.
4. W tym czasie przygotowujemy sos: posiekane pomidory suszone , orzeszki ziemne, posiekany estragon, rozgnieciony czosnek przekładamy do moździerza i ucieramy na jednolitą masę z oliwą.
5. Do miski przekładamy jogurt naturalny, dokładamy masę z pomidorów i orzechów, łyżkę miodu, sok z limonki, oliwę, starty na tarce o drobnych oczkach ser dojrzały i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. Czerwoną fasolę rozgniatamy nożem na desce, doprawiamy oliwą, sokiem z limonki i solą. Całość dokładnie mieszamy.
7. Gotowe polędwiczki kroimy w plastry, podajemy z sosem i pastą z fasoli.