Okrasa łamie przepisy

Tym razem Karol Okrasa opowie pewnym wiosennym produkcie, który rzadko trafia na nasze stoły, choć od wieków używany jest przez ludność wiejską jako uniwersalne lekarstwo na przeziębienia, zwłaszcza dla dzieci. Mowa o syropie z młodych pędów sosny. Pozyskiwany wiosną z jasnozielonych przyrostów, z brązową, lepką łupinką, zasypanych cukrem, służył też od dawna do sporządzania leczniczych nalewek. Ale rzadko kiedy wykorzystywany był w kuchni. A szkoda, bo mocny, żywiczny aromat może pasować do wielu potraw. Trzeba tylko spróbować. To zadanie w sam raz dla naszego kucharza. Karol podczas programu pokaże, jak robi się taki syrop z pędów sosny i jak wykorzystać go do stworzenia niezwykłych dań. Przygotuje kilka interesujących propozycji, wśród których nie zabraknie mięsa kaczki, którego wyrazisty smak wydaje się idealnie pasować do syropu z pędów sosny. Jak będą wyglądać takie potrawy?