Okrasa łamie przepisy
Twaróg w Hajnówce
Goście: Wiera Pawluczuk – prezes OSM Hajnówka, Mirosława Łukaszuk –OSM Hajnówka, Krystyna Waszczuk - OSM Hajnówka, Maria Niczyporuk, Sergiusz Niczyporuk
Potrawa 1
Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą
Składniki:
• 750 g tłustego sera twarogowego
• 5 łyżek cukru
• 1 żółtko
• 250 g ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
• 1 pęczek świeżej mięty
• 100g masła
• 4 łyżki słodkiej śmietanki 36%
• 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
• 3 – 4 szklanki mąki pszennej
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ciasto na pierogi: mąkę pszenną łączymy ze szklanka ciepłej wody, dodajemy sól (można dorzucić łyżeczkę masła) i dokładnie wyrabiamy ciasto. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione, lepimy kulę i odstawiamy na kilkanaście minut, aby ciasto odpoczęło.
2. Pierogi z serem klasyczne: 500 g sera twarogowego łączymy w misce z 4 – 5 łyżkami cukru i żółtkiem. Całość dokładnie mieszamy i farsz gotowy.
3. Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą: 250 g tłustego twarogu łączymy w misce z kaszą gryczaną, posiekanymi listkami mięty i 2 łyżkami słodkiej śmietanki. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Wałkujemy ciasto na cienki placek i szklanką wycinamy z ciasta kółka, które napełniamy jednym i drugim farszem, lepiąc pierogi. Można też z ciasta zrobić wałek, podzielić go na kawałki, z których formujemy małe placki, które rozwałkowujemy na cienko. Takie placki napełniamy jednym i drugim farszem, zlepiając pierogi.
5. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 minuty licząc od wypłynięcia na powierzchnię.
6. Ugotowane pierogi wykładamy na talerze, osobno te na słodko z samym serem, osobno te z kaszą i miętą. Te z serem polewamy słodką śmietanką, roztopionym masłem i posypujemy cukrem. Te z kaszą polewamy roztopionym masłem, kwaśną śmietaną, dekorujemy listkami mięty.
Dobra rada: do ciasta na pierogi można zamiast wody dodać ciepłego mleka lub maślanki, niektórzy dodają też żółtko jaja.