Okrasa łamie przepisy
Tym razem Karol Okrasa uda się w okolice Golubia-Dobrzynia. To na te tereny ponad sto lat temu weszła armia generała Józefa Hallera wyzwalając po ponad stuletniej niewoli pierwsze miasto na Pomorzu. Ale żołnierze armii generała Hallera przynieśli ze sobą nie tylko wolność, ale również niewielką książeczkę, zawierającą kulinarne przepisy. Nie lada wyzwaniem było w niej dopasowanie lokalnie dostępnych, francuskich produktów, do potraw i gustów polskich żołnierzy na obczyźnie. Karol wraz z prof. Jarosławem Dumanowskim opowiedzą nam o wybranych recepturach, a nasz kucharz postara się je odtworzyć, oczywiście łamiąc swoim zwyczajem wyjściowe przepisy.
Zobaczymy żołnierską zupę chlebową, potrawkę z dorsza oraz potrawę nawiązującą z jednej strony do alzackiej potrawy choucroute, z drugiej strony do polskiego bigosu, czyli duszoną kapustę z kaczymi żołądkami.