Okrasa łamie przepisy
W ciepły wrześniowy dzień Karol Okrasa zabierze widzów na Podlasie. Celem kulinarnej wyprawy będzie przypomnienie widzom owoców dziś bardzo mało używanych w kuchni, czyli agrestu i porzeczek. Kto dziś jada agrest? Czasami można go spotkać w ogródku u babci, czasami na bazarze. A przecież jak sięgniemy do pierwszej polskiej drukowanej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego z końca XVII wieku, to okaże się, że agrest stosowany był do wielu dań - zarówno rybnych jak i mięsnych. Może więc warto agrest i porzeczki z powrotem przywrócić polskim potrawom? To idealne zadanie dla naszego kucharza. Karol w oparciu o agrest i porzeczki przygotuje swoje propozycje. Będzie to: wątróbka drobiowa w sosie z karmelowego piwa, agrestu i porzeczek, marynowana wołowina z płatkami róż, agrestem i porzeczkami, a na koniec łopatka wieprzowa duszona z agrestem.