Okrasa łamie przepisy
Jaja inaczej
Goście: Bożena Mikielska, Wiola Mikielska
Potrawa 1
Sękacz tradycyjny i sękacz gryczano - grzybowy
Składniki:
• 50 świeżych jaj
• 1 kg masła
• 1 kg cukru
• 1 l gęstej kwaśnej śmietany
• 750 g mąki pszennej
• 250 g mąki gryczanej
• 1 opakowanie proszku do pieczenia
• 5 – 6 suszonych borowików
• 1 aromat arakowy
• sól
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski przekładamy masło, wsypujemy cukier. Oddzielamy żółtka od białe. Żółtka dodajemy do masła i cukru, ucieramy całość mikserem na gładką, jednolitą masę. Potem dodajemy śmietanę, mieszamy i rozdzielamy masę na dwie części.
2. Do masy na sękacza tradycyjnego wsypujemy 500 g maki pszennej, mieszamy, dokładamy połowę proszku do pieczenia. Białka jaj z dodatkiem odrobiny soli ubijamy na sztywną pianę, połowę piany dodajemy do masy wraz z aromatem arakowym, wszystko dokładnie mieszamy..
3. Do masy na sękacza gryczano grzybowego dosypujemy 250 g maki pszennej i 250 g maki gryczanej, połowę proszku do pieczenia, utłuczone na puder w mikserze lub w moździerzu grzyby oraz połowę piany z białek. Całość dokładnie mieszamy.
4. Wałek do pieczenia sękacza dokładnie obkładamy pergaminem, obwiązujemy sznurkiem i umieszczamy w specjalnym palenisku. Od razu musimy obracać wałek, aby papier się nie spalił.
5. Do dwóch dużych blach pod wałkiem wlewamy obie masy. Z jednej masy robimy sękacza tradycyjnego polewając obracający się wałek płynnym ciastem. Na drugiej części wałka robimy sękacza gryczano grzybowego. Kolejne warstwy ciasta stworzą sękacze o pięknych sękach i wyrazistych słojach. Sękacza piecze się 1,5 – 2 godziny. Potem delikatnie zdejmuje się, usuwa pergamin i sznurek, Po ostudzeniu sękacz jest gotowy do spożycia, a stać może nawet kilka tygodni.
Dobra rada: oczywiście bez specjalnego paleniska z obrotowych wałkiem nie można zrobić sękacza, ale warto kupić takiego robionego tradycyjnie na ogniu.