Okrasa łamie przepisy
W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol opowie o jagodach. Te niewielkie leśne owoce, zbierane z maleńkich krzaczków, sprzedawane są nie tylko na bazarach czy w sklepach, ale także wzdłuż niemal wszystkich dróg w naszym kraju przez całe lato. Można by je nazwać czarnym złotem naszych lasów, są bowiem wyjątkowo bogate w cenne składniki odżywcze i lecznicze. Lista ich zalet jest niezwykle długa, więc póki można, trzeba cieszyć się ich smakiem. Zbiór jagód rozsławiła w swoim wierszu „Na jagody” Maria Konopnicka. Poetka pisała, że: „jagody zaraz dano, z miałkim cukrem i śmietaną”. Ale oczywiście Karol pokaże, że nadają się do wielu wspaniałych potraw, nie tylko słodkich. Karol przygotuje trzy potrawy z jagodami w roli głównej. Nie zabraknie nowego przepisu na jagodzianki, będzie też sałatka z pieczonych buraków z jagodową salsą i wędzonym łososiem, a także zupa jagodowa, ale na słono z ziemniakami i okrasą. Jak będą wyglądać takie potrawy?