Okrasa łamie przepisy
W tym odcinku Karol Okrasa wyruszy ma pole ogórków. Opowie jak w dzieciństwie, spędzonym na wsi, zbierał wraz z rodzicami ogórki, co było jedną z najbardziej żmudnych i pracochłonnych robót. Ale cały trud wynagradzał moment wyjmowania świeżo ukiszonych z liśćmi wiśni, koprem, czosnkiem, chrzanem, pachnących i chrupiących ogóreczków. Karol przygotuje kilka słojów takich ogórków wedle receptury swoje mamy. Pokaże jak wyglądają ogórki po dwóch dniach, po tygodniu i po dwóch tygodniach kiszenia. I do jakich potraw jakie ogórki nadają się najlepiej. Karol przygotuje trzy potrawy, we wszystkich oczywiście wystąpią małosolne ogórki. Będzie szybki chłodnik ze świeżych i małosolnych ogórków, będzie pieczona pierś z indyka z sosem ogórkowym oraz pieczone bakłażany z ogórkową salsą i wędzonym łososiem. Jak będą wyglądać takie potrawy?