Okrasa łamie przepisy

Pieczenie dzika


Goście: Tomasz Węgrzynowski



Potrawa 1


Kiełbasa z dzika na dwa sposoby


Składniki:

• 3 kg mięsa z dzika (łopatki i ścinki)

• 6 ząbków czosnku

• 4 łyżeczki soli peklującej

• 3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

• 3 łyżeczki ziaren gorczycy

• 2 łyżeczki suszonego majeranku

• 100 g suszonej żurawiny

• 5 suszonych śliwek

• oczyszczone jelita wieprzowe

• 2 słoiki


Sposób przygotowania:


1. Mięso z dzika wraz z czosnkiem mielimy na maszynce do mięsa, kilka ładnych kawałków na sicie o drobniejszych oczkach, resztę na sicie o grubszych oczkach.

2. Do zmielonego mięsa dodajemy sól peklującą, pieprz, ziarna gorczycy, suszony majeranek i dokładnie wyrabiamy masę, tak aż nie będzie odchodzić od ręki.

3. Do namoczonego jelita wieprzowego nalewamy odrobinę wody i naciągamy na lejek na maszynce. Do maszynki nakładamy mięso i ostrożnie napełniamy jelita mięsna masą. Formujemy pęta długości 15 – 20 cm, okręcając napełnione jelita.

4. Uformowaną kiełbasę wieszamy na kiju i wkładamy do wędzarni, aby podsuszyć i podwędzić kiełbasę na ładny brązowy kolor. Uwędzona kiełbasę parzymy w wodzie o temperaturze 75°C przez 15 minut, suszymy. Kiełbasa gotowa.

5. Jeśli nie mamy jelita wieprzowego, możemy zmieloną masę na kiełbasy doprawić jeszcze suszoną żurawiną i posiekanymi suszonymi śliwkami, po czym przełożyć do szczelnie zamykanych słoików. Zamknięte słoiki pasteryzujemy w dużym garnku na lnianej ściereczce przez 2 – 3 godziny na wolnym ogniu.


Dobra rada: pasteryzowanie masy na kiełbasę w słoiku, to świetny sposób na domową kiełbasę inaczej.