Okrasa łamie przepisy

Cudze chwalicie, swego nie znacie! Karol Okrasa przygotowuje dania rybne na najważniejszą wieczerzę w roku. W tym celu uda się do malowniczego dworku pod Siedlce, gdzie od ponad stu pięćdziesięciu lat nieprzerwanie hoduje się ryby. Jednym z powodów wizyty będzie też ciekawe wigilijne danie regionalne, znane tu jako potrzos. To gwarowe określenie wróbla, a oznacza taką biedniejszą odmianę kutii. W tej potrawie zamiast drogiego maku i bakalii, ubodzy włościanie używali pospolitą kaszę pęczak z warzywami i grzybami, czyli z tym co można było wziąć z ogródka czy lasu. Dziś we dworze kontynuuje się tradycję kuchni opartej na rybach. Z karpia robi się tu pierogi, gulasz, kiełbasę, ale przede wszystkim karpia się wędzi. W oparciu o lokalne produkty Karol przygotuje swoje kulinarne propozycje. Jak będą wyglądać takie potrawy?