Okrasa łamie przepisy
Na połów stynki
Goście: Arkadiusz Piasecki, Paweł Petrusewicz, Piotr Jakubowski - burmistrz miasta Mikołajki
Potrawa 1
Pikantna zupa z lina
Składniki:
• 3 wypatroszone liny
• 3 cebule
• 1 por
• 2 kłącza trawy cytrynowej
• 1 ostra papryczka
• 4 ząbki czosnku
• 2 łyżki masła
• ½ łyżeczki ziaren kolendry
• 3 liście laurowe
• 4 ziarna ziela angielskiego
• ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 500 g młodych ziemniaków
• 250 g pomidorów z puszki
• 1 limonka
• 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
• sól, pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Wypatroszone liny dokładanie skrobiemy z łusek, czyścimy, po czym filetujemy ryby, wycinając od strony struny grzbietowej ładne filety. Łbów, płetw i ości nie wyrzucamy.
2. Cebule kroimy w piórka, pora w pól plastry, czosnek siekamy drobno a trawę cytrynową miażdżymy trzonkiem noża.
3. Do nagrzanego naczynia wlewamy oliwę, potem rozpuszczamy masło, dorzucamy pokrojone warzywa, doprawiamy ziarnami kolendry, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą. Kiedy warzywa się przesmażą, dorzucamy ości, łby i płetwy z ryb. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 40 - 50 minut.
4. Filety z lina kroimy w grube paski i marynujemy w posiekanym czosnku, ostrej mielonej papryce, posiekanej świeżej kolendrze, soku z limonki i oliwie.
5. Młode ziemniaki , ze skórką, dobrze wyszorowane, kroimy w plastry grubości 1cm, na rozgrzaną patelnię lejemy oliwę, dokładamy masło, wrzucamy posiekaną drobno cebulę, ostra papryczkę, dokładamy młode ziemniaki, podsmażamy, dorzucamy posiekaną świeżą kolendrę.
6. Z wywaru usuwamy resztki ryb (łby, ości, płetwy) oraz kłącza trawy cytrynowej, a dorzucamy przesmażone ziemniaki. Na patelni po ziemniakach przesmażamy pomidory z puszki, aż stracą większość płynu. Dokładamy do wywaru.
7. Do zupy dodajemy słodką śmietankę oraz zamarynowane filety z lina. Gotujemy na niewielkim ogniu kilka minut, doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą. Wykładamy na talerze.
Dobra rada: jeśli nie dostaniemy lina, taką zupę możemy też przyrządzić z karpia lub innej ryby słodkowodnej.