Okrasa łamie przepisy

Na połów stynki


Goście: Arkadiusz Piasecki, Paweł Petrusewicz, Piotr Jakubowski - burmistrz miasta Mikołajki


Potrawa 1


Pikantna zupa z lina


Składniki:

• 3 wypatroszone liny

• 3 cebule

• 1 por

• 2 kłącza trawy cytrynowej

• 1 ostra papryczka

• 4 ząbki czosnku

• 2 łyżki masła

• ½ łyżeczki ziaren kolendry

• 3 liście laurowe

• 4 ziarna ziela angielskiego

• ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki

• 1 pęczek świeżej kolendry

• 500 g młodych ziemniaków

• 250 g pomidorów z puszki

• 1 limonka

• 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%

• sól, pieprz, oliwa


Sposób przygotowania:


1. Wypatroszone liny dokładanie skrobiemy z łusek, czyścimy, po czym filetujemy ryby, wycinając od strony struny grzbietowej ładne filety. Łbów, płetw i ości nie wyrzucamy.

2. Cebule kroimy w piórka, pora w pól plastry, czosnek siekamy drobno a trawę cytrynową miażdżymy trzonkiem noża.

3. Do nagrzanego naczynia wlewamy oliwę, potem rozpuszczamy masło, dorzucamy pokrojone warzywa, doprawiamy ziarnami kolendry, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą. Kiedy warzywa się przesmażą, dorzucamy ości, łby i płetwy z ryb. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 40 - 50 minut.

4. Filety z lina kroimy w grube paski i marynujemy w posiekanym czosnku, ostrej mielonej papryce, posiekanej świeżej kolendrze, soku z limonki i oliwie.

5. Młode ziemniaki , ze skórką, dobrze wyszorowane, kroimy w plastry grubości 1cm, na rozgrzaną patelnię lejemy oliwę, dokładamy masło, wrzucamy posiekaną drobno cebulę, ostra papryczkę, dokładamy młode ziemniaki, podsmażamy, dorzucamy posiekaną świeżą kolendrę.

6. Z wywaru usuwamy resztki ryb (łby, ości, płetwy) oraz kłącza trawy cytrynowej, a dorzucamy przesmażone ziemniaki. Na patelni po ziemniakach przesmażamy pomidory z puszki, aż stracą większość płynu. Dokładamy do wywaru.

7. Do zupy dodajemy słodką śmietankę oraz zamarynowane filety z lina. Gotujemy na niewielkim ogniu kilka minut, doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą. Wykładamy na talerze.


Dobra rada: jeśli nie dostaniemy lina, taką zupę możemy też przyrządzić z karpia lub innej ryby słodkowodnej.