Okrasa łamie przepisy
Karol Okrasa wyruszy do gospodarstwa pana Zdzisława, który od lat osiemdziesiątych XX wieku wytwarza domowym sposobem wspaniałą kiełbasę. Zaczął na początku stanu wojennego, kiedy to powszechne braki i mięso na kartki sprawiały, że ludność w miastach rozpaczliwie poszukiwała dodatkowego zaopatrzenia u krewnych na wsi. Kiełbasa pana Zdzisława szybko zdobyła uznanie wygłodniałych mieszczuchów. Dziś sklepy i supermarkety pełne są wszelakich wyrobów wędliniarskich. Ale wciąż wśród przyjaciół i krewnych wielu jest amatorów domowej kiełbasy od pana Zdziśka. Dlatego Karol postanowił pokazać widzom jak robi się taką kiełbasę, jak powstaje kiełbasa biała, a jak wędzona. I korzystając z tak wspaniałego produktu, przygotuje własne propozycje. Mając do dyspozycji kiełbasę pana Zdziśka Karol przygotuje ciekawe potrawy. Pierwszą propozycją będą pierożki nadziane farszem z kiełbasy podane z jarmużem i kurkami. Drugą będzie pieczona biała kiełbasa z jabłkami i cebulą. A ponieważ pośród widzów mamy nie tylko mięsożerców, Karol pokaże, jak przygotować czysto wegański smalec, ale pachnący i smakujący zupełnie jak prawdziwy.