Okrasa łamie przepisy
Kuchnia drwala
Goście: Jan, Adam, Jacek, Marian, Andrzej i Stanisław Rozentalscy oraz ich krewni
Potrawa 1
Kanapka drwala z karkówką
Składniki:
• 600 g karkówki wieprzowej
• 2 czerwone papryki
• 5 ząbków czosnku
• 1 ostra papryczka
• 1 cebula
• 3 kiszone twarde ogórki
• 4 łyżki majonezu
• 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
• 4 bułki typu ciabatta
• 100 g sałaty rukoli
• biały pieprz mielony
• sól, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę kroimy na cztery kawałki. Każdy kawałek karkówki rozklepujemy tłuczkiem na desce na duży cienki plaster. Każdy plaster doprawiamy białym pieprzem, olejem rzepakowym i nacieramy marynatą z posiekanego czosnku i ostrej papryczki roztartych z solą.
2. Zamarynowane plastry karkówki pieczemy nad ogniskiem na patyku bądź na grillu na brązowy kolor z obu stron. Można też usmażyć karkówkę na patelni, jeśli robimy potrawę w domu.
3. Sos do kanapki: papryki nadziewamy na patyki i opiekamy nad ogniskiem, aż skórka stanie się czarna i zacznie się kruszyć. W domu paprykę opiekamy w całości w piekarniku nagrzanym do 180°C, wkładamy gorące do foliowego worka na kilka minut, aby łatwiej było usunąć skórkę. Obieramy czarną skórkę z papryki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w drobną kostkę. Do papryki dorzucamy posiekane 2 ząbki czosnku, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojone w drobne paseczki ogórki.
4. Dokładamy majonez i musztardę, doprawiamy białym pieprzem i olejem rzepakowym, mieszamy i odstawiamy, aby składniki dobrze się połączyły.
5. Ciabatty kroimy na pół wzdłuż, opiekamy nad ogniskiem, na grillu lub w piekarniku na ładny złoty kolor. Na dolną kromkę wykładamy porcję sosu, na to warstwę sałaty rukoli, potem pokrojoną w grube paski upieczoną karkówkę.
Dobra rada: olej rzepakowy powinien być najlepszej jakości o ładnym złotym kolorze.