Okrasa łamie przepisy

W tym odcinku Karol Okrasa odpowie na pytania napływające od widzów. Często pojawiają się prośby o propozycje ciekawych dań dla osób nietolerujących glutenu, chorujących na celiakię. Czym jest tajemniczy gluten? Białkiem, które występuje w wielu ziarnach zbóż, zwłaszcza w pszenicy i w życie, a nadaje ciastu zrobionego z maki tych zbóż plastyczność i ciągliwość. Czy można stworzyć ciekawe potrawy bez mąki, panierki czy smakowitych kluseczek? Karol Okrasa postara się odpowiedzieć na to pytanie. W pięknej scenerii nadbużańskich pól Karol przygotuje trzy potrawy bez glutenu. Pierwszą będzie kukurydziany chlebek z pastą z czerwonej fasoli i boczniaków. Druga propozycja to łosoś z salsą z cykorii i smażonym kalafiorem A trzecia to gulasz z indyka i szpinaku z plackami ziemniaczanymi.