Okrasa łamie przepisy

Karol Okrasa rusza do miejscowości Luszkowo niedaleko Świecia. Znajduje się tu pięknie odrestaurowana stara, kryta strzechą chata pana Zdzisława. To doskonałe miejsce aby złamać kilka przepisów na wielkanocne śniadanie. Zwłaszcza, że pan Zdzisław słynie w okolicy ze wspaniałych wielkanocnych bab drożdżowych, które wypieka w starych, stuletnich formach. Karol przygotuje w polowych warunkach potrawy oparte o typowo wielkanocne składniki jak jajka czy żur, ale w zupełnie nowej odsłonie. Karol przygotuje trzy dania dobrze znane wszystkim mięsożercom, ale w wegetariańskiej odsłonie. Pierwszą propozycją będzie kwaśny biały barszcz grzybowy z wędzonką. Drugą propozycją będą warzywa zapiekane z jajkami. A trzecią będzie kanapka z jajkiem, zieloną sałatą i podpieczonym dorszem.