Okrasa łamie przepisy
W tym odcinku Karol Okrasa wyruszy do Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu na Podlasie. Placówka ta słynie ze swojego bogatego zbioru dawnych maszyn rolniczych oraz częstych pokazów tradycyjnych prac na roli. Karol w trakcie programu pokaże jak wyglądała orka konnym zaprzęgiem. Dziś mało kto zdaje sobie sprawę z ogromnego trudu rolnika w dawnych czasach. Wystarczy powiedzieć, że aby zaorać jeden hektar ziemi trzeba było przejść za koniem trzymają pług w ręku 25 do 30 kilometrów! Ówcześni mieszkańcy wsi nie musieli jak dzisiejsze mieszczuchy chodzić na siłownię czy uprawiać triatlonu, żeby utrzymać formę. Praca na roli wymagała olbrzymiego wysiłku, dlatego chleb traktowany był z wielkim szacunkiem. I o tym opowie Karol w odcinku, demonstrując przy okazji konną orkę, której uczył go w dzieciństwie dziadek. W pięknej scenerii skansenu z drewnianymi chatami krytymi słomianą strzechą Karol przygotuje trzy potrawy dla spracowanego oracza. Pierwszą będzie ryba z pieczonymi ziemniaczkami i sosem chlebowym na ciemnym piwie. Druga propozycja to zupa na ciemnym chlebie i gęsinie. A trzecia to pieczone nogi gęsie z cebulą. Nie zabraknie też klasycznego posiłku dawnego oracza czyli pieczonym ziemniaków z mlekiem. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.