Okrasa łamie przepisy
Karol Okrasa zaprasza widzów na ogromne pole pokryte krzakami dzikiej róży. Kulinarnie róża przeciętnemu Polakowi kojarzy się co najwyżej z nadzieniem do pączków w tłusty czwartek. A przecież róża to znakomity do stosowania w kuchni produkt, przy czym można wykorzystywać zarówno owoce jak i płatki. Z płatków robi się konfiturę, którą aromatyzuje się wspomniane pączki, natomiast owoce dzikiej róży to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Wiedzieli o tym już w dawnych czasach polscy zesłańcy na wschód, dla których owoce dzikiej róży były często jedynym lekarstwem na chorobę wywołaną niedoborem witaminy C czyli szkorbut. Róża to prawdziwy kulinarny skarb, niestety ciągle jeszcze mało znany. A w połączeniu z dojrzałymi na słońcu pomidorami malinowymi, daje kucharzowi wprost nieograniczone możliwości. Pośród szumiących krzaków dzikiej róży, w słońcu i w deszczu, Karol przygotuje trzy potrawy z polskiej róży i polskich pomidorów. Pierwszą będzie pikantna konfitura z pomidorów i róży. Druga propozycja to pieczony dorsz z różą, pomidorami i baraczkami. A trzecia to warzywne curry z pomidorami, cukinią, bakłażanem i oczywiście różą. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.