Okrasa łamie przepisy

Tym razem Karol Okrasa zaprasza widzów na kulinarną wyprawę do Suwalskiego Parku Krajobrazowego na spotkanie z suwalską kuchnią. Słabe gleby i surowe warunki klimatyczne ukształtowały przez wieki lokalną tradycję kulinarną. Nie była to kuchnia wyszukana. Oparta przede wszystkim o ziemniaki, chleb razowy, mięso czy soczewicę. Najbardziej znane miejscowe potrawy to kartacze czyli rodzaj ziemniaczanych pyz z mięsnych nadzieniem, babka i kiszka ziemniaczana, kołduny litewskie czyli pierożki nadziewane baraniną podawane w rosole, kindziuk czyli faszerowany żołądek wieprzowy, soczewiaki, kakory oraz słynne ciasto sękacz. Wszystkie dania suto okraszano skwarkami i cebulką. Nie bano się nadmiaru kalorii, przeciwnie surowy, chłodny klimat, ciężka praca na roli wymagały kuchni bardzo kalorycznej, konkretnej. Miejscem gotowania są okolice jeziora Jaczno, jednego z najpiękniejszych akwenów w okolicy. Karol gotuje dwa dania oparte o tradycyjne przysmaki regionalne: soczewiaki czyli placki z gotowanych ziemniaków z nadzieniem z soczewicy podane z jarmużem i wędzoną śmietaną oraz suwalskie bliny litewskie czyli placki ziemniaczane z nadzieniem z mięsa królika, z sosem z pomidorów i pora.