Okrasa łamie przepisy
Kolejna wyprawa kulinarna Karola Okrasy zaprowadzi widzów do miejscowości Konarzew niedaleko Piątku. Tu znajduje się plantacja i pracowania wikliniarska pani Teresy Maciejak. Już jej dziadek miał warsztat wikliniarski i dla okolicznych mieszkańców wyplatał koszyki. Bo choć dziś w dobie wszechobecnych plastikowych maszynowo wykonywanych skrzynek i pojemników trudno to sobie wyobrazić, to przecież jeszcze nie w tak odległych czasach bez wiklinowego czasu nie sposób było zebrać ziemniaków z pola, jabłek czy gruszek z sadu, orzechów z drzewa czy grzybów i jagód w lesie. Na każdym targowisko stali sprzedający z koszy wiklinowych jaja, sery i inne płosy rolne. Dlatego w tej podróży kulinarnej po Polsce Karol pokaże widzom jeden z niewielu ostatnich działających w naszym kraju warsztatów wikliniarskich, a przy okazji sięgnie po produkt, który w kuchni kojarzy się raczej z przekąską czy deserem czyli po orzechy i przełamie ten stereotyp, wykorzystując te smaczne oraz niezwykle bogate w składniki odżywcze produkty do stworzenia ciekawych potraw z mięsa i ryb. Karol przygotuje dwie propozycje potraw z udziałem orzechów. Pierwszą potrawą będzie karkówka wieprzowa przygotowana w kociołku w pikantnym sosie, z pomidorami, curry i orzechami. A druga propozycja to dorsz w sosie orzechowym z orzechową kaszą gryczaną i dynią. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.