Okrasa łamie przepisy

Karol Okrasa zaprasza na kulinarną wyprawę do Ogrodzieńca. Od wieków na górzystych łąkach hodowano tu kozy, a kozie mleko, mięso i sery stanowiły ważny element miejscowej kuchni. Właśnie kozie sery są kulinarnymi bohaterami programu. Znajoma Karola, która na co dzień jest szefem kuchni w miejscowym hotelu i swoją kuchnię oparła na lokalnych produktach, dzieli się z nim swoją wiedzą na ich temat. Co ciekawe, odmian produkowanych na terenie Jury serów kozich jest wiele, niektóre z nich dojrzewają nawet 4 lata, czyli dłużej niż sławny włoski parmezan. Okrasa przygotowuje trzy dania z użyciem serów: polędwicę z jelenia marynowaną w soli i cukrze, podaną z kozim serem; makaron z borowikami, dynią i długo dojrzewającym kozim serem; placki z ciecierzycy z kozim serem, pomidorami i szpinakiem.