Okrasa łamie przepisy

Karol Okrasa, jak zawsze, zabierze widzów w kulinarną podróż przez Polskę. Tym razem celem będzie mała miejscowość Zastawno niedaleko Elbląga. Jeden z gospodarzy hoduje tu niezwykłe rasy krów, m. in. ma trzy okazy bydła Scottish Highlander. To bydło o długich rogach i bogatym futrze, a mięso z tej rasy krów to ulubiony przysmak królowej brytyjskiej Elżbiety II. Kiedyś polska wołowina pochodziła od krów, które przestały już dawać mleko i nadawała się raczej na rosół lub gulasz. Jedynie Polacy odwiedzający Stany Zjednoczone opowiadali o wspaniałych, kruchych i soczystych stekach wołowych, w których specjalizują się kucharze zza Oceanu. Czy równie smaczne steki można przygotować z wołowiny wyhodowanej w Polsce? Takie oto zadanie postawi sobie Karol podczas gotowania w tym programie. Jak zwykle Karol przygotuje atrakcyjne potrawy. Pierwszą będą soczyste i kruche steki z antrykotu pieczone na ogniu. Druga propozycja to duszone w piwie policzki wołowe. Trzecia to kanapka z sałatami, pieczoną papryką i stekiem bavette, czyli specjalnym kawałkiem wyciętym z łaty wołowej.