Okrasa łamie przepisy

W ostatnich latach obserwujemy wzrost zainteresowania dynią. To niegdyś bardzo popularne warzywo jeszcze 20, 30 lat temu prawie nie istniało w polskim jadłospisie. Czy obecne zainteresowanie spowodowane jest globalizacją i wpływami amerykańskiego święta Halloween, czy może to poszukiwania zdrowych produktów, które na powrót wprowadzamy do naszej diety? Trudno odpowiedzieć na to pytanie, ale na pewno po dynię warto sięgać. Jest niskokaloryczna, zawiera beta - karoten, witaminy i minerały. I co ciekawe, im dynia jest bardziej wybarwiona, bardziej złoto-pomarańczowa, tym więcej zawiera cennych składników.
Karol przygotuje trzy dania, w których głównym składnikiem będzie dynia. Pierwszym daniem będą pierożki z pieczoną dynią i szpinakiem w sosie grzybowym. Druga potrawa to tarta na cieście francuskim z dynią, grzybami i śledziem. Trzecia propozycja to dyniowy kapuśniak na skrzydełkach.