Okrasa łamie przepisy

Tym razem Karol uda się w swoją kulinarną podróż do Grudziądza. Miasto od wieków było zamieszkiwane przez Niemców i Polaków. Obie te społeczności rywalizowały ze sobą, również na polu kulinarnym. Ponad sto lat temu wydawano w obu językach kulinarne książki jako dodatki do miejscowych gazet. I właśnie przepis na bigos z polskiej „Nauki gotowania do użytku ludu polskiego” zainspiruje Karola do przygotowania nowej potrawy. Co ciekawe w oryginalnym przepisie na bigos nie ma kapusty! A głównym produktem, jaki Karol użyje do gotowania, będzie pyszne mięso kaczki, kiedyś niezwykle cenione w staropolskiej kuchni za smak i aromat. Pierwszym daniem będzie właśnie bigos z kaczego mięsa, uduszonego w kwasie chlebowym, podany ze smażonymi na kaczym tłuszczu jabłkami. Druga potrawa to soczyste piersi kaczki, najpierw sparzone, potem marynowane i krótko obsmażone. Takie piersi zostaną podane wraz z konfiturą z pomidorów na żytnich plackach. Trzecia potrawa to piersi kacze z rusztu z pieczonymi warzywami. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.