Okrasa łamie przepisy
W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprezentuje widzom niezwykły i bardzo rzadki przysmak konfiturę z zielonych orzechów. Przyrządza się ją z niedojrzałych jeszcze, zielonych orzechów włoskich właśnie na przełomie czerwca i lipca. Stare przepisy mówią, że potrzeba nawet ośmiu dni, by taką konfiturę przygotować. A potem długo trzeba ją macerować, nawet do kilku lat. O tym wszystkim opowie Karolowi jeden z najlepszych w kraju ekspertów od nalewek i konfitur. Jego babcia słynęła z najlepszych w okolicy konfitur z zielonych orzechów. Stosowała je zarówno do mięs jak i deserów. A do jakich potraw taką konfiturę użyje nasz kucharz? Zobaczymy comberki jagnięce w salsie z rukoli i konfitury z zielonych orzechów, lody z kawą zbożową wzbogaconej orzechową konfiturą. Ostatnią propozycją będą placki z ziemniaków i sera z orzechową konfiturą, usmażone w lecącym balonie. Jak będą wyglądać takie potrawy?