Okrasa łamie przepisy

Karol Okrasa zaprasza widzów na gotowanie z aromatem lawendy. Jej plantacje znajdziemy przede wszystkim na południu Francji, choć coraz częściej uprawiana jest w Polsce, zarówno w ogrodach jak i w balkonowych doniczkach. Jej pięknie fioletowe kwiaty kojarzą się nam z charakterystycznym, bardzo mocnym perfumowanym zapachem. Ale jak pokaże Karol kwiaty lawendy to nie tylko surowiec do produkcji olejków perfumeryjnych czy zielarskich naparów. Lawendę można też wykorzystać kulinarnie wykorzystując jej mocno pachnące, z intensywnym gorzkawo-aromatycznym smakiem, przypominającym nieco rozmaryn, kwiaty. I to nie tylko jako dodatek do napojów koktajli i herbat, ale także do dań mięsnych rybnych czy deserów. Nasz kucharz przygotuje trzy różne potrawy aromatyzowane lawendą. Będzie karkówka wieprzowa w lawendowym sosie z serowym puree, będą serowo ziemniaczane placki z wędzoną rybą lawendą, będzie placek z jabłkami i lawendowym cukrem.