Makłowicz w podróży


W kolejnym odcinku swojego programu kulinarno - podróżniczego Robert
Makłowicz nadal gości na Islandii.
Choć na Islandii często jest dość ciemno, naszych rodaków nie trzeba
szukać tu ze świecą. Robert Makłowicz już przy śniadaniu w reykjawickim hotelu
spotyka kelnerkę spod Krakowa. Silna grupa naszych rodaków, pracowników
przetwórni rybnej, asystuje mu również podczas przyrządzania panierowanego
dorsza na maśle.
Kolejny polski trop prowadzi do słynnej restauracji, w której kulinarne doświadczenie
zdobywa młody Polak, student miejscowej akademii szefów kuchni. Spod jego ręki
wychodzą takie przysmaki, jak sashimi z maskonura i z wieloryba. Koniecznie należy
również skosztować islandzkiej specjalności - surowego rekina dojrzewającego w ziemi.
Łatwiej przełknąć go z kieliszkiem trunku o nazwie czarna śmierć.