Makłowicz w podróży
Swoją podróż po Tel Awiwie Robert Makłowicz zaczyna od Jaffy, starożytnego portu
znanego już 4 tysiące lat temu, a dziś stanowiącego część miasta. Historia samego
Tel Awiwu liczy zaledwie 100 lat; czuje się tu europejską nowoczesność, którą jako pierwsi
przywieźli ze sobą imigranci z Niemiec, Polski, Czech i Węgier już w latach 30. XX wieku.
O dzisiejszym Izraelu, jego kulturze i kuchni mówią w programie: znany również w Polsce
pisarz Etgar Keret, czołowa postać muzycznej sceny ethno Yair Dalal oraz córki Józefa Baua,
żydowskiego grafika urodzonego i wykształconego w Krakowie. Na tel - awiwskim stole Roberta
Makłowicza znajdą się: barwena w sosie pomarańczowym, falafel, szawarma, 3 rodzaje zup
pochodzenia jemeńskiego oraz wątróbka z cebulą i ziemniakami puree.