Kuchnia z Okrasą


Wędrując po kraju w poszukiwaniu kulinarnych odkryć, Karol Okrasa dociera do maleńkiej Republiki Ściborskiej, położonej obok wsi Ściborów, niedaleko Gołdapi. Tam pan Darek Morsztyn, znany jako Biegnący Wilk, założył na 12 hektarach republikę wzorowaną na Republice Skautowskiej Andrzeja Małkowskiego - twórcy polskiego harcerstwa i skautingu. Na terenie Republiki Ściborskiej nie wolno palić, pić alkoholu i używać wulgarnego słownictwa. Obowiązuje tylko kuchnia wegetariańska. Pan Darek jako jedyny Polak bierze udział w najtrudniejszym i najdłuższym w Europie wyścigu zaprzęgów psów w Norwegii - trasa liczy 1000 km i biegnie przez zamarzniętą tundrę.
Jak się odżywiać bez mięsa w tak skrajnych warunkach? Panowie pokażą, jak przyrządzać starosłowiańskie podpłomyki na ognisku, przygotują karmelowe ciasteczka z orzechami, a na koniec - gorący, wegetariański gulasz z ciecierzycą.