Kuchnia z Okrasą

Bez potraw na bazie ziemniaków i mąki wszelkiego rodzaju nie sposób wyobrazić sobie
kuchni narodów Europy, a zwłaszcza Europy Środkowej. Pyzy, kopytka, prażuchy, sólki,
parki, pecyny, rybki, kartacze, strzepate gałuszki - to tylko niektóre polskie nazwy klusek powstałych na bazie tych dwóch produktów. Już te nazwy wskazują, że oto wkroczyliśmy w przebogatą krainę sztuki kulinarnej. Staramy się w naszych programach propagować kuchnię zdrową, a jak wiadomo, na potrawy mączno-ziemniaczane dietetycy kręcą nosami. Za to smakosze - przeciwnie. Czy jest bowiem coś bardziej smakowitego nad pyzy polane słoninką?


Czy można wyobrazić sobie rewelacyjną kuchnię śląską bez klusków zwanych - nomen omen - śląskimi? A kopytka z sosem grzybowym?


Dziś w telewizyjnej kuchni kluski, ale nie śląskie, bo przecież możliwości "kluskowej" kuchni są nieograniczone.


W programie przygotujemy:


1. Pisocha, czyli smażone kluski ziemniaczane.


2. Kluski razowe z grzybami