Kuchnia z Okrasą
Ryż arborio to najpopularniejszy ryż, z którego przygotowuje się włoskie danie risotto. Ziarna ryżu arborio są długie i symetryczne. O risotto mówi się, że jest dla Włochów z Północy tym, czym dla tych z Południa spaghetti. Ta prosta i jednocześnie wyrafinowana potrawa z ryżu symbolizuje sojusz najlepszych włoskich produktów: wyśmienitego ryżu, wina i sera okraszony takimi śródziemnomorskimi delicjami, jak suszone pomidory czy owoce morza. Ryż, co pewnie zaskoczy niejednego widza, jest z powodzeniem uprawiany w Lombardii i Wenecji Euganejskiej, a także w Piemoncie. Błędne myślenie dotyczy też sposobu serwowania risotto, które nie jest, jak myśli wiele osób, dodatkiem do innych potraw, lecz samodzielnym daniem głównym. W programie przygotujemy: 1. Risotto z kalmarami i szpinakiem, 2. Risotto z borowikami, porem i serkiem mascarpone.