Dzień dobry w sobotę

Tematy poruszane w programie: 

1. „Gęsina na Świętego Marcina” - wszystko o gęsinie. Dlaczego powinniśmy jeść to mięso, jakie posiada walory smakowe i odżywcze, jak je przyrządzać i podawać do stołu - tym porozmawiamy z ekspertem. 

2. Zbliża się zima. Czym opalać domy, aby było ciepło i tanio. Może zamiast tradycyjnego węgla należy wybrać biomasę. Słoma, zboża, zrębki doskonale nadają się do ogrzewania domu a nawet całego gospodarstwa. W programie porozmawiamy, która metoda jest najbardziej wydajna i zarazem najtańsza. 

3. Produkty ekologiczne cieszą się dużym powodzeniem. Doceniają je konsumenci. Dlatego z roku na rok przybywa gospodarstw zajmujących się produkcją żywności metodami ekologicznymi. Czym różnią się artykuły ekologiczne od tych konwencjonalnych, jak je rozpoznać i czym kierować się przy wyborze? 

4. Kapusta ozdobna coraz częściej gości w ogrodach i na balkonach. Kolorowe pędy i liście tworzą atrakcyjną, niekonwencjonalną ozdobę. Te odmiany kapusty kwitną na przełomie jesieni i zimy. Jak je uprawiać, jakie rodzaje wybierać i jak się nimi opiekować opowiemy w najbliższym programie.