Dookoła Bałtyku

Łosoś bałtycki z omletem, kiszoną kapustą oraz sosem z siemienia lnianego.


Proporcje na 1 porcje

Składniki:

Łosoś bałtycki filet bez łusek 200g

Masło 15g+10g

Cytryna ½ do wyciśnięcia

Siemię lniane brązowe 150g

Olej rzepakowy 200ml

Cukier 2 łyżeczki

Kminek 1 łyżeczka

Jajka 2szt.

Olej rzepakowy do smażenia

Sól


Przepis:

Na suchej patelni prażymy siemię lniane ok 2min. mieszają. Studzimy i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy olej, kminek, cukier i blędujemy na gładki sos pod koniec soląc do smaku. Ubijamy na sztywno jajka z odrobiną soli. Na patelni rozpuszczamy masło(10g). Wlewamy jajka i zmniejszamy gaz. Omleta smażymy tylko z jednej strony. Pod koniec smażenia składamy omleta na pół, dzięki temu dojdzie w środku.

Na suchą patelnię wlewamy olej i jak jest gorący smażymy łososia od strony skóry. Staramy się smażyć od tej strony jak najdłużej aż skóra się mocno przyrumieni. Przekręcamy rybę, dodajemy masło oraz wyciskamy sok z cytryny. Smażymy jeszcze ok minuty i gotowe.

Do miski wlewamy sos, kładziemy kapustę, omlet, rybę i dekorujemy listkami natki.


2. danie (finałowe gotowanie)

Śledź bałtycki na chałce z kaszanką z jajem sadzonym i dymką.

Przepis na 1 porcje.


Składniki:

Śledź bałtycki 1szt.

Kaszanka 200g

Chałka 1 kromka ok 1,5cm

Olej rzepakowy do smażenia

Jajko 1szt.

Dymka do posypania.

Masło 10g

Sól morska


Przepis:

Śledzia myjemy i patroszymy. Odcinamy górną i boczne płetwy. Nacinamy dookoła ogon tak żeby się trzymał na kręgosłupie i odcinamy głowę. Stawiamy śledzia na desce brzuchem do dołu i mocno dociskamy od góry. Śledź powinien się rozpłaszczyć. Przekręcamy rybkę skórą do dołu i trzymając za ogon wyciągamy kręgosłup.

Na patelni rozpuszczamy masło i rumienimy chałkę. Przekładamy chałkę na talerz a na patelnię wlewamy odrobinę oleju. Obieramy kaszankę z flaka i smażymy na chrupko rozdrabniając drewnianą łyżką. Przekładamy kaszankę na chałkę. Wycieramy staranie patelnię na którą znów wlewamy odrobinę oleju. Smażymy śledzia od strony skóry ok 1,5 minuty. Delikatnie solimy solą morską i przekręcamy na drugą stronę. Smażymy ok 1min i przekładamy na kaszankę. Robimy jajko sadzone na górę i posypujemy dymką.