Dookoła Bałtyku
Flądra (Hel)
Zupa ogórkowa na wywarze z flądry z imbirem.
Proporcje na ok 6 porcji
Składniki:
Wywar:
Cebula 2 duże sztuki
Marchewka 3 szt.
Pietruszka 3 szt.
Seler 1 szt.
Por 1 szt.
Liść laurowy 3-4 szt.
Ziele angielskie 5-7szt.
Flądra bałtycka 2 szt. (Wypatroszone bez głowy)
Zupa:
Marchewka 2 szt. (Starta na grubych oczkach)
Pietruszka 2 szt. (Jak marchewka)
Ziemniak 3 szt. Pokrojone w mniejszą kostkę
Seler 1 szt. (Jak marchewka)
Kiszone ogórki 1kg (jak marchewka)
Sok z kiszonych ogórków 0,5 L
Koperek 1 pęczek (mały)
Kasza jaglana 150g
Śmietanka 30-36% 300ml
Flądra bałtycka 2 szt.
Olej do smażenia
Świeży imbir do starcia na zupę.
Przepis:
Opalamy nieobraną cebulę nad gazem i wraz z resztą składników zalewamy wodą (3L) w garnku i gotujemy ok 40-60min. na małym gazie. Jak warzywa zmiękną przecedzamy wywar.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, smażymy po kolei starte warzywa i przekładamy je do pustego garnka. Dodajemy ziemniaki i kaszę jaglaną. Jak ziemniaki są miękkie dodajemy
kiszone ogórki oraz sok z nich. Gotujemy ok 10 min., wyłączamy gaz, dodajemy śmietankę, posiekany koperek oraz solimy do smaku.
Na suchą patelnię wlewamy odrobinę oleju i jak jest bardzo gorący smażymy dwie flądry ok. 2 min z każdej strony. Jak flądra ostygnie ściągamy z niej mięso przy pomocy widelców.
Do miski wlewamy zupę, na którą kładziemy mięso z flądry oraz ścieramy trochę imbiru.