Dookoła Bałtyku

Flądra (Hel)


Zupa ogórkowa na wywarze z flądry z imbirem.

Proporcje na ok 6 porcji


Składniki:

Wywar:

Cebula 2 duże sztuki

Marchewka 3 szt.

Pietruszka 3 szt.

Seler 1 szt.

Por 1 szt.

Liść laurowy 3-4 szt.

Ziele angielskie 5-7szt.

Flądra bałtycka 2 szt. (Wypatroszone bez głowy)


Zupa:

Marchewka 2 szt. (Starta na grubych oczkach)

Pietruszka 2 szt. (Jak marchewka)

Ziemniak 3 szt. Pokrojone w mniejszą kostkę

Seler 1 szt. (Jak marchewka)

Kiszone ogórki 1kg (jak marchewka)

Sok z kiszonych ogórków 0,5 L

Koperek 1 pęczek (mały)

Kasza jaglana 150g

Śmietanka 30-36% 300ml

Flądra bałtycka 2 szt.

Olej do smażenia

Świeży imbir do starcia na zupę.


Przepis:

Opalamy nieobraną cebulę nad gazem i wraz z resztą składników zalewamy wodą (3L) w garnku i gotujemy ok 40-60min. na małym gazie. Jak warzywa zmiękną przecedzamy wywar.

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, smażymy po kolei starte warzywa i przekładamy je do pustego garnka. Dodajemy ziemniaki i kaszę jaglaną. Jak ziemniaki są miękkie dodajemy
kiszone ogórki oraz sok z nich. Gotujemy ok 10 min., wyłączamy gaz, dodajemy śmietankę, posiekany koperek oraz solimy do smaku.

Na suchą patelnię wlewamy odrobinę oleju i jak jest bardzo gorący smażymy dwie flądry ok. 2 min z każdej strony. Jak flądra ostygnie ściągamy z niej mięso przy pomocy widelców.

Do miski wlewamy zupę, na którą kładziemy mięso z flądry oraz ścieramy trochę imbiru.