Dookoła Bałtyku

Turbot gdański

Smażony turbot bałtycki z szyjkami rakowymi i werbeną cytrynową. Na ziemniakach w śmietance z kawiorem z łososia.

Proporcje na 3 porcje:


Składniki:

Turbot 6 filetów

Szyjki rakowe 200g

Werbena cytrynowa 6-7 listków

Ziemniaki 600g (obrane i pokrojone w kostkę ok 1 cm)

Śmietanka 30-36% 250ml

Kminek mielony szczypta

Gałka muszkatołowa szczypta

Olej rzepakowy do smażenia.

Masło 20g (1 łyżka)

Kawior z łososia 80g


Przepis:


Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy na złoty kolor ziemniaki. Zalewamy śmietanką i redukujemy na małym gazie. Jak sos się zagęści a ziemniaki zmiękną dodajemy kminek i ścieramy odrobinę gałki. Pod koniec solimy.

Na kolejną patelnię wlewamy odrobinę oleju i jak jest gorący smażymy turbota. Po 2 minutach przekręcamy, dodajemy masło szyjki rakowe i werbenę cytrynową. Po minucie wyłączamy gaz i solimy.

Nakładamy kolejno na talerz. Ziemniaki, Turbota i dokładamy po małej łyżce kawioru, oraz parę listków werbeny dla dekoracji.