Dookoła Bałtyku
Turbot gdański
Smażony turbot bałtycki z szyjkami rakowymi i werbeną cytrynową. Na ziemniakach w śmietance z kawiorem z łososia.
Proporcje na 3 porcje:
Składniki:
Turbot 6 filetów
Szyjki rakowe 200g
Werbena cytrynowa 6-7 listków
Ziemniaki 600g (obrane i pokrojone w kostkę ok 1 cm)
Śmietanka 30-36% 250ml
Kminek mielony szczypta
Gałka muszkatołowa szczypta
Olej rzepakowy do smażenia.
Masło 20g (1 łyżka)
Kawior z łososia 80g
Przepis:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy na złoty kolor ziemniaki. Zalewamy śmietanką i redukujemy na małym gazie. Jak sos się zagęści a ziemniaki zmiękną dodajemy kminek i ścieramy odrobinę gałki. Pod koniec solimy.
Na kolejną patelnię wlewamy odrobinę oleju i jak jest gorący smażymy turbota. Po 2 minutach przekręcamy, dodajemy masło szyjki rakowe i werbenę cytrynową. Po minucie wyłączamy gaz i solimy.
Nakładamy kolejno na talerz. Ziemniaki, Turbota i dokładamy po małej łyżce kawioru, oraz parę listków werbeny dla dekoracji.