Zaloguj się w kuchni
MAKARON RYŻOWY z WARZYWAMI a la Padthai z orzeszkami arachidowymi
Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie suszonego makaronu ryżowego,
2 szalotki,
1 długa czerwona papryczka chili typu Cayenne,
1 kawałek (ok. 3 cm) korzenia imbiru,
1 łyżeczka ziaren kolendry,
200 g groszku cukrowego,
200 g małych marchewek,
200 g małej kukurydzy,
1 cukinia,
4 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki sosu rybnego,
1 łyżka oleju sezamowego,
2 limonki,
½ szklanki posiekanych orzeszków arachidowych,
1 pęczek świeżej kolendry,
olej ryżowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
Makaron zalej wrzątkiem i zostaw, aby się zaparzył. Gdy będzie już wystarczająco miękki, odsącz go.
Szalotki pokrój w piórka i zacznij smażyć na oleju ryżowym, dodaj pocięte chili i pokrojony w słupki imbir.
Dodaj zmielone ziarna kolendry, a następnie pokrojone w duże kawałki – groszek, marchewki, kukurydzę i cukinię.
Całość dopraw sosem sojowym, rybnym i olejem sezamowym. Wciśnij sok z limonki, dodaj pociętą kolendrę i orzeszki arachidowe. Wymieszaj i połącz z makaronem.
Gotowe! Smacznego!