Zaloguj się w kuchni

MAKARON RYŻOWY z WARZYWAMI a la Padthai z orzeszkami arachidowymi


Składniki dla 4 osób:

1 opakowanie suszonego makaronu ryżowego,

2 szalotki,

1 długa czerwona papryczka chili typu Cayenne,

1 kawałek (ok. 3 cm) korzenia imbiru,

1 łyżeczka ziaren kolendry,

200 g groszku cukrowego,

200 g małych marchewek,

200 g małej kukurydzy,

1 cukinia,

4 łyżki sosu sojowego,

2 łyżki sosu rybnego,

1 łyżka oleju sezamowego,

2 limonki,

½ szklanki posiekanych orzeszków arachidowych,

1 pęczek świeżej kolendry,

olej ryżowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Makaron zalej wrzątkiem i zostaw, aby się zaparzył. Gdy będzie już wystarczająco miękki, odsącz go.
Szalotki pokrój w piórka i zacznij smażyć na oleju ryżowym, dodaj pocięte chili i pokrojony w słupki imbir.
Dodaj zmielone ziarna kolendry, a następnie pokrojone w duże kawałki – groszek, marchewki, kukurydzę i cukinię.
Całość dopraw sosem sojowym, rybnym i olejem sezamowym. Wciśnij sok z limonki, dodaj pociętą kolendrę i orzeszki arachidowe. Wymieszaj i połącz z makaronem.


Gotowe! Smacznego!