Mali światowcy

Tym razem dzieci, które mają korzenie w różnych krajach świata, zapraszają na bardzo smakowity program. Porozmawiają bowiem o najbardziej znanych daniach krajów swoich rodziców, ulubionych potrawach i tych, za którymi nie przepadają. Dowiemy się również, w których krajach w szkołach są stołówki i co się w nich podaje. Będzie też o szkolnych sklepikach – co można w nich kupić? Czy są tam słodycze i gazowane napoje?
Dzieci na widowni, prowadząca program – Beata Chmielowska-Olech i gość specjalny – Paolo Cozza – Włoch, znawca kuchni i kulinarnych tradycji oraz mali światowcy będą mieli okazję spróbować specjałów z różnych stron świata m.in.: deseru wietnamskiego – słodkich sajgonek z mango oraz kulek sezamowych z czerwoną fasolą i Aliego Hamse – arabskiego deseru o nazwie baklava, czyli warstwowego ciasta przekładanego orzechami podawanego z cukrem lub miodem.
Atrakcyjnym przerywnikiem w rozmowach o jedzeniu będzie pokaz tańca indyjskiego w wykonaniu uczennic zespołu „Mohini”.